Kopenhagen is wederom verkozen tot meest leefbare stad voor Europeanen door ECA International. En er is de Denen veel aan gelegen om die status te behouden. Het is niet voor niets dat de Lonely Planet recent deze stad heeft uitgeroepen als de nummer 1 reisbestemming. Niet alleen de fietsinfrastructuur is uitgekiend, ook is veel aandacht voor sport en bewegen. De Denen combineren veel functies op een klein oppervlak en richten de openbare ruimte optimaal in voor de vitale Deen. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan de renovatie van faciliteiten en het revitaliseren van bestaande gebouwen. Dit gaat vaak gepaard met een multifunctionele inrichting en exploitatie waarbij een integrale samenwerking essentieel is. Daarnaast spelen sport en beweeg startups een belangrijke rol in de hoofdstad die verder bouwen aan de vitale maatschappij.

Sport Experience neemt u van 4 november t/m 7 november 2019 mee naar Kopenhagen, een stad die dagelijks in beweging is. We verkennen Kopenhagen per fiets, ontmoeten sportvertegenwoordigers, bezoeken projecten, ontmoeten startups en zijn te gast bij sportclubs. Deze reis is met name bedoeld voor ambtenaren en wethouders van gemeenten, samenwerkingsverbanden, provincies, rijksoverheden evenals medewerkers van hogescholen en universiteiten uit België en Nederland. Ook het bedrijfsleven of anderszins is uitgenodigd deel te nemen.

DOELEN
+ U bevordert en verstevigt de contacten tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid uit de drie landen (BEL / DEN / NED).
+ U doet buitengewone kennis op van het sport en beweegaanbod en hoe dit tot stand is gekomen, van planvorming tot en met realisatie en exploitatie.
+ U leert hoe de Denen (integraal) samenwerken bij het opstellen van omgevingsplannen en de gebieden herontwikkelen. U ervaart hoe de Denen invulling geven aan de openbare ruimte.
+ 75% van de sport startups heeft zich gevestigd in de hoofdstad. U ervaart hoe deze startups waarde toevoegen aan de vitale stad.

PROGRAMMA
Er kunnen in het programma nog kleine wijzigingen voorkomen. (laatste update: 3 oktober 2019). Het officiële programma start op maandag om 10:00 uur in het Ascot Hotel waar we verblijven. Het is voor deelnemers mogelijk om een dag eerder te arriveren.

ZONDAG 3 NOVEMBER
18:10 Verzamelen Eindhoven Airport
19:40 Vlucht Transavia naar Kopenhagen
22:15 Check-in Ascot Hotel

MAANDAG 4 NOVEMBER
07:30 Morning Run onder begeleiding van startup SHFT (optioneel)
Founder Tony Motzfeldt en Stefan Barfred introduceren hun innovatie waarna we samen naar buiten gaan voor een 30 minuten sessie (vergeet dus niet je hardloopspullen in te pakken).
08:45 Gezamenlijk ontbijt
10:00 Officiële start studiereis (resterende deelnemers sluiten aan)
10:30 Vertrek per fiets naar Nederlandse Ambassade
11:00 Ontvangst Nederlandse Ambassade en Gemeente Kopenhagen
We worden officieel welkom geheten op de Nederlandse ambassade die in de binnenstad ligt. De Nederlandse ambassadeur Rob Zaagman trapt deze ochtend af samen met de Belgische ambassadeur Leo Peeters.
11:20 Gemeentelijk sportbeleid Kopenhagen
Namens de gemeente Kopenhagen zal Thomas Bach (hoofd Sport) een uitgebreide toelichting geven over hun sportbeleid. Bach werkte tot voor kort nog voor het Deens Olympisch Comité.
12:45 Lunch The Union Kitchen >>
13:30 Tour de Kopenhagen
We bezoeken deze middag de Charlotte Ammundsens Plads en Superkilen
15:30 Konditaget Lüders >>
De parkeergarage Lüders is de eerste garage in Denemarken met een actieve ruimte op het dak. In het dichtbevolkte district Århusgade breekt deze garage met de traditionele, monofunctionele parkeergarages. Kathrin Gimmel van JA-JA Architecten neemt ons mee naar de top.
16:30 Sparta Running >>
Sparta Running is een bijzondere atletiekclub. Naast de vereniging organiseren zij onder andere ‘s werelds grootste hardloop event (DHLstafetten), de halve marathon en de meest innovatieve marathon ter wereld. Hoe doen zij dat als vereniging? Dorte Vibjerg vertelt meer over hardlopen in de hoofdstad.
19:30 Diner BrewPub København >>

DINSDAG 5 NOVEMBER
07:45 Ontbijt
08:30 Tour de Kopenhagen
We gaan deze ochtend weer per fiets door Kopenhagen.
08:45 GAME Streetmekka >>
GAME is een snelgroeiende, innovatieve NGO die wordt erkend als een van de 150 beste NGO’s ter wereld. GAME is in 2002 opgericht in Denemarken met als missie duurzame sociale verandering te creëren door urban sports en cultuur. Signe Larsen ontvang ons in hun accommodatie en vertelt over hun missie, de achtergrond en de exploitatie van dit concept.
10:15 Island Brygge / Kalvebod Bolge >>
Net als België en Nederland, wordt Denemarken omringd door water. Daar maken de Denen handig gebruik van door zwembaden aan te leggen in het water. De waterkwaliteit wordt steeds beter. Julien De Smedt geeft tekst en uitleg.
11:00 Lokale og Anlaegfonden >>
Deze organisatie valt formeel onder het Ministerie van Cultuur en geeft jaarlijks 10 miljoen euro uit aan vernieuwende concepten rondom sport en culturele faciliteiten. Zij presenteren hoe de accommodaties en de openbare ruimte in Denemarken zich ontwikkelen. Ola Mattsson vertelt meer over het LOA, de projecten en de ontwikkelingen.
12:00 Lunch
13:00 Copenhill >>
Officieel gaat de Copenhill op 4 oktober 2019 open. Deze kunstmatige berg op een energiecentrale is een echte blikvanger voor Kopenhagen. We bezoeken deze berg die meer is dan een berg.
14:30 Tour de Kopenhagen
We vervolgen onze tour door Kopenhagen via de sportaccommodatie Prismen.
15:00 Verticaal sporten >>
Op het kantoor van WERK Architecten zal Thomas Kock veel voorbeelden geven hoe zij omgaan met de openbare ruimte en sportfaciliteiten. Ook licht hij hun nieuwe concept toe over verticaal sporten. Voor met name dichtbevolkte gebieden kan deze visie een uitkomst zijn. 
16:00 Tour de Kopenhagen
Op onze weg naar het Founders House bezoeken we kort nog de Amager Faelled Skole.
16:30 Startups; Founders House >>
Kopenhagen kent een zeer actieve startup scene. Een aantal startups in het sport en beweeg domein heten ons van harte welkom in de Founders House en gaan graag in gesprek over de toegevoegde waarde van innovatie. Ontmoet onder andere Boblberg, HallmonitorHubbsterMotivu, TonsserTwinbody, Wannasport en meer startups met voorafgaand een introductie over de Founders House. Recent onderzoek toont aan dat meer dan 75% van de sportinnovatie bedrijven zich hebben gevestigd in de Deense hoofdstad.
18:30 Diner Founders House; samen met Sports Tech Campus Denmark
Met de lancering van de Sports Tech Campus Denmark is een platform opgezet waar alle startups zijn ondergebracht. Naast de startups uit de sessie, zullen ook diverse andere startups deze avond aanschuiven bij het diner.

WOENSDAG 6 NOVEMBER
08:15 Ontbijt
09:00 Keingart >>
Keingart zet mensen in beweging. Zij geloven in design als een hulpmiddel voor verandering. Keingart creëert spannende ruimtes die mensen uitnodigt te bewegen. Flemming Overgaard en Maria Keinicke zijn de bedenkers van onder andere het Athletics Exploratorium in Odense en het tijdelijke The Rope Forest in Kopenhagen. Zij komen naar het Ascot Hotel.
10:45 Tour de Kopenhagen
Onze rondreis wordt vervolgd met een bezoek aan de Dansekapellet en Tagesbo Skole
12:00 Grondal Multicenter >> en Holbaek Sportsby >>
Dit centrum is met 33.000m2 één van de grootste overdekte sportcentra van het land. Ongeveer 1.000.000 mensen sporten hier jaarlijks verdeeld over 140 clubs en 40 sporten. Hoe is dit mogelijk? En hoe organiseren ze dit? Eva Kartholm vertelt ons er meer over. Aansluitend neemt Carsten Damgaard ons mee naar Holbaek Sportsby. Met 47 hectare één van de grootste sportfaciliteiten van Scandinavië terwijl de stad zelf bijna 30.000 inwoners telt.
12:45 Lunch (met vervolg presentatie)
14:00 Rondleiding Grondal Multicenter
Zien = geloven. In een rondgang door het gebouw zie je hoe de Denen in beweging komen.
15:00 Workshop: “Leren van de Denen”
In een interactief gesprek staan we stil bij de Belgische en Nederlandse uitdagingen en hoe de Deense ervaringen hier een bijdrage aan kunnen leveren.
17:30 Beklimming Rundetaarn >>
We sluiten de studiereis af met een beklimming van de Rundetaarn. Van bovenop de toren heb je een fantastisch uitzicht over Kopenhagen, en met een beetje geluk zie je Malmö. En vanaf 18:00 uur is het oudste planetarium van Europa geopend. Dit bevindt zich bovenop de toren. Vanuit daar mag je nog even de sterren bewonderen.
19:30 Diner Godtfolk >>

DONDERDAG 7 NOVEMBER
Na ontbijt vertrek richting Kopenhagen Airport

KOSTEN
€ 1.595,- ex BTW, aankomst 4 november, tot 15 september 2019
€ 1.745,- ex BTW, aankomst 3 november, tot 15 september 2019
€ 1.895,- ex BTW, aankomst 4 november, vanaf 15 september 2019
€ 2.045,- ex BTW, aankomst 3 november, vanaf 15 september 2019
deze reis is inclusief: fiets, overnachtingen, ontbijt, lunch, excursies, meetings en workshop
en exclusief: vliegreis en diners

AANMELDEN
Aanmelden lukt niet meer. De reis is uitverkocht! 16 personen gaan een aantal inspirerende dagen in Kopenhagen tegemoet. Mocht je deze reis ook graag mee willen maken, stuur een mail naar arno@sportexperience,org om je interesse kenbaar te maken. Bij voldoende belangstelling gaan we op herhaling in 2020. Mocht je meer behoefte hebben aan een studiereis op maat, neem contact op. Denemarken heeft meer te bieden.